Milleniaalien johtaminen: Miten sitä pitäisi tehdä?

 

Tässä tekstissä kerron omia näkemyksiäni siitä, miksi milleniaaleilla on työelämässä vaikeaa, ja miten milleniaalien johtaminen tulisi hoitaa.

Milleniaalien johtaminen näyttää olevan ihan hemmetin hankalaa, etenkin jos oletetaan, että ainakin osa milleniaalien työuupumisista olisi voitu estää paremmalla johtamisella. Muitakin taustatekijöitä toki on, mutta keskityn tässä tekstissä nimenomaan johtamiseen. Mitä milleniaalit oikein tarvitsevat johtajalta? Mitä heidän päässään liikkuu? Miten esimies voi auttaa milleniaalia onnistumaan? Miten saadaan valjastettua milleniaalin täysi tehokkuus ja potentiaali?

Monet milleniaalit ovat saaneet hyvin idealistisen kasvatuksen. Meidät on kasvatettu uskomaan, että ”Minusta voi tulla ihan mitä vain! Kun teen kovasti töitä niin menestyn, ja sitten olen onnellinen!”. Ensinnäkin ei, minusta ei voi tulla ihan mitä vain. Toiseksi, kova työ ei välttämättä enää nykyaikana takaa menestystä. Kolmanneksi, menestys ei enää nykyään ole synonyymi onnellisuuden kanssa, vaan burnoutin.

Tämän takia monilla milleniaaleilla on järkyttävä tarve suorittaa, mistä päästäänkin seuraavaan ongelmaan. Vaikutus. Milleniaaleilla on jokin ihmeellinen, sisäänrakennettu tarve saada aikaan vaikutusta maailmassa. Tasa-arvo, ilmastonmuutos, terveys, talous, politiikka.  Olipa aihe mikä tahansa, niin muutosta pitäisi tapahtua, ja mieluiten heti.

Mikä vie minut kolmanteen pointtiini, eli kärsivällisyyteen. Olemme kasvaneet maailmassa, jossa kaiken voi saada heti. Mielihalun ilmetessä voin tilata ”tarvitsemani” tuotteen netistä, ja posti kantaa sen minulle parhaassa tapauksessa jo huomenna. Kaupat ovat auki 24/7, ja jos 500 metrin matka lähikauppaan tuntuu ylitsepääsemättömältä, voin tilata Woltilla himoitsemani safkat kotiovelle. Seuraa löytyy tarvittaessa Tinderistä muutamalla sormen heilautuksella. Tällä logiikalla minusta tulee myös alani ammattilainen kolmessa kuukaudessa, ja saan aikaan mielettömiä tuloksia, ja kaikki hurraavat onnistumisilleni, jolloin itsetuntoni paranee, koska sehän rakentuu ulkoisille saavutuksille ja suorituksille, eiks niin.

Milleniaalien huono johtaminen voi johtaa uupumiseen tai alisuoriutumiseen.

 

Miten milleniaalia pitäisi johtaa?

Esimiehen tehtävä on auttaa alaisiaan onnistumaan ja jaksamaan työssään. Milleniaalien johtaminen vaatii vähän eri asioita, kuin aikaisempien sukupolvien kohdalla. Et enää pääse niin helpolla, että järkkäät milleniaalin silloin tällöin johonkin koulutukseen ja kysyt mitä kuuluu, vaan sinun pitäisi myös auttaa häntä

  • ymmärtämään, mitkä asiat ovat hänelle oikeasti tärkeitä, ja keskittymään niihin ikuisen suorittamisen sijaan,
  • tunnistamaan omat vahvuutensa ja löytämään työnkuva, jossa niistä on hyötyä,
  • pysähtymään ja olemaan läsnä,
  • rakentamaan itseluottamusta.

Ja jotta homma ei menisi liian helpoksi, nämä eivät luonnollisesti päde kaikkiin milleniaaleihin, vaan joudut istumaan ihmisen kanssa alas, ja kysymään, mitä juuri tämä henkilö tarvitsee.

Eli tiivistettynä nyt tulee tämän kirjoituksen tärkeimmät lauseet. Esimies, laita kännykkä pois, ja ole läsnä johdettavallesi. Kysy ja kuuntele oikeasti, mitä hän vastaa. Pidä kiinni lupauksistasi, ja rakenna luottamusta. Näillä asioilla pääset jo todella pitkälle.

Teksti pohjautuu kirjoittajan omiin kokemuksiin (milleniaalien) johtamisesta, ja on enemmänkin yleinen avautuminen, kuin tutkimukseen pohjautuva katsaus. Älä ota tätä tekstiä liian vakavasti.