Miten minusta tuli coach?

Moi, minä olen Tiina.

Tässä tekstissä avaan hieman tarkemmin taustaani, ja kuinka päädyin opiskelemaan coachingia. Kuinka minusta on tullut coach ja miksi valmentaminen on minulle tärkeää. Aloitan tarinani vuodesta 2015.

Eletään helmikuuta. Istun paritalon yläkerrassa sijaitsevan yksiön keittiön pöydän ääressä ja tuijotan syömättömien banaanilettujen yli ulos kadulle. Olen juuri muuttanut vuosien kämppiselämän jälkeen omaan kotiin. Tutkintotodistus tippui postiluukusta noin kuukausi sitten. Opiskeluaikainen yritystoimintamme on myyty. Takanani on yksi elämäni raskaimmista vuosista. Nilkkani on nyrjähtänyt muutossa, olen työtön ja yksin. Koulutustani vastaavia avoimia työpaikkoja löytyy Jyväskylän alueelta pyöreä luku, nolla. En voi paeta itseäni opinnäytetyöhön, töihin, yrityksen pyörittämiseen, urheiluun, alkoholiin, enkä kämppiksen kiusaamiseen.

On pakko pysähtyä. Kaikki ympärilläni on muuttunut hyvin lyhyessä ajassa. Ainoa pysyvä asia on minä, ja yhtäkkiä tajuan, etten tunne edes itseäni. On kuin olisin herännyt eri ihmisenä eri elämään.

Tästä hetkestä alkoi pitkä ja kivinen matka itseeni. Olen viettänyt lukemattomia tunteja ihmetellen, kuka olen, millainen olen ja mitä haluan. Muutettuani Helsinkiin törmäsin persoonallisuusteoriaan, joka on toiminut minulle korvaamattomana työkaluna itsetutkiskelussa, mutta sekään ei ole antanut minulle valmiita vastauksia.

Jokaisnen oivallus on sattunut, ja olen juossut aika monta kertaa päin seinää ennen kuin osuin oviaukosta läpi. Pikku hiljaa asiat kuitenkin alkoivat avautua. Jo pelkästään asioiden tiedostaminen vei minua hurjasti eteenpäin, mikä yllätti minut. 

Syksyllä 2018 päädyin Certified Progress Coach -koulutukseen. Menin hakemaan osaamista, esimiestaitoja, ja lisäriviä CV:n jatkoksi. Vaikka odotukseni olivat hyvin konkreettisia ja tietyllä tapaa kliinisiä, mietin jo ensimmäisen seminaarin jälkeen, että taidan tulla tästä koulutuksesta aika erinäköisenä ulos.

Koulutus oli mielenkiintoinen. Siitä tuli henkireikä raskaan arjen keskellä. Aloin ymmärtää, miksi arki tuntuu niin raskaalta. Aloin ymmärtää paremmin itseäni, ja mikä elämässäni oli vialla. Mitkä arvot eivät toteudu elämässäni. Millaiseksi olin muuttunut yrittäessäni olla jotain, mitä en ole. Minkä pitää muuttua, jotta voin olla onnellinen ja taas oma ihana itseni.

Tammikuussa 2019 ilmoitin esimiehelleni, etten voi enää jatkaa näin, tällainen työ ei sovi minulle. Irtisanouduin. Ryhdyin yrittäjäksi, jotta voisin auttaa muitakin ihmisiä olemaan onnellisia, löytää tarkoituksena, saavuttaa täyden potentiaalinsa.

Olen jälleen kerran löytänyt elämäntarkoitukseni. Olen kulkenut pitkän matkan itseni kanssa, ja tiedän sen olevan vasta alussa. Mutta sen takia haluan auttaa muita heidän matkallaan kohti heidän tavoitteitaan.

Jos sinä, lukijani, olet omalla matkallasi sellaisessa vaiheessa, jossa tarvitset tukea, ole minuun yhteydessä. Autan sinua mielelläni eteenpäin!